Címkék

Belefutottam és belekapcsolódtam egy „újabb” témába, mely engem ugyanúgy régóta foglalkoztat, mint a tegnap szavakba szőtt gondolatsor, és ma is ugyanúgy létjogosultsága van a kérdésnek, mint mindig, ha nem mindennél jobban…

Ez pedig édes anyanyelvünk sárba tiprása olyan emberek által (is), kik magukat annyira magyarnak tartják, hogy –ahogy egyik kedvenc humoristám (Bödőcs Tibor) is megfogalmazta- „otthon még a gyerekkel is rovásírásos betűtésztát etetnek”. Helyesírási hibák tömkelege jelenik meg szinte mindenhol, legyen az akár egy hozzászólás, akár egy hosszabb lélegzetvételű írás, és ha valaki netán megjegyzi, ne adj’ Isten ki is javítja azt, azonnal a torkának ugranak: „mit tudálékoskodik itt”? Itt sajnos összefüggést vélek felfedezni előző írásom témájával, de az összefüggéseket máshol is megtalálhatja, aki figyelmesen keresi.

20190809 - 3 betű

Anno, mikor Németországba vitt jó sorsom, kaján vigyorral arcunkon figyeltük Vietnamból származó munkatársaink, ahogy egymás közt beszéltek saját anyanyelvükön. Vigyorunk fő tárgya az volt, ahogy a nyelvükben nem szereplő (nem létező) szavakat németül fűzték bele mondataikba. Ez teljesen természetes volt, hiszen valahogy ki kellett fejezzék magukat, nyelvi nehézségeik ellenére is.

Ilyen nehézségeink nekünk, magyaroknak vajmi kevés van… Ezért zavar, hogy elidegenesedik nyelvünk: televízióban, internetes videókban is egyre több olyan angol szó tűnik fel -pl. Coach, Influencer, Innováció (hogy csak párat említsek)-, melynek anyanyelvünkön is létezik megfelelője, de egyszerűen lusták azt megkeresni és használni. Vagy azt hiszik menőbben hangzik, ha idegen szavakkal tűzik tele mondandójuk?

Számomra ez siralmas, és hiteltelenné teszi magát az előadót.

Hol vannak már a régi szójátékok, és ha vannak, van-e még, ki érti is őket? Például, ha leírom: „Kar a karé, láb a lábé, láb a karé, karalábé”, vajon van-e ki emlékszik még: miről is szól e kis versike?

Helyesen írni egyet jelent a könnyebb, gyorsabb megértéssel, ahol az olvasónak nem kell plusz energiát ölni abba, hogy megértse és értelmezze írásba foglalt mondandónk, felfogja annak értelmét vagy hasznosítani tudja a benne szereplő információkat.