Címkék

,

20190404 - bda6f022250d7fc4a8f863b6790e00c12019. április 4-ét írtunk, kicsi leányom újabb lépést tett azon az úton, mely (azon túl, hogy zenei kvalitásait tovább fejleszti) többet, de sokkal többet jelent, mint „egyszerű” zenetanulás.

Hogy is olvastam valahol? Rá kell keressek, nem elégszem meg egy homályos emlék miatti pontatlan idézettel:

„…a zenélés hozzájárul a gyermek értelmi, érzelmi, társadalmi, nyelvi és fizikai készségeinek fejlődéséhez. S ami a legfontosabb: sok-sok örömöt nyújt.” – így írja a Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola honlapja. de hogy hazai vizeken evezzek, a mosonmagyaróvári Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola honlapjáról is ki „kell” (mert ki akarom) emelni a következő sorokat:

„A zenetanulás fejleszti a komplex képességeket, segít az összetett feladatok megoldásának tanulásában.”

  • Mi is volt ez az „újabb lépés”? – kérdezed…

Egy verseny, melyet „házon belül”, tehát zárt ajtók mögött, a nyilvánosság átmeneti mellőzésével rendeztek meg, és melyről az én kis művésznőm sem üres kézzel távozott: Ezüst emléklap bizonyítja munkája termését.  Ezt büszkén tárom most a nyilvánosság színe elé!

20190404 - Első zongoraverseny, ezüst oklevél

„Kicsi” leányom persze elégedetlen e teljesítményével… Talán (biztosan) jobb eredményre számított. Tény, hogy senki sem távozott üres kézzel, emléklapot, valamilyen elismerést mindenki kapott. És ez jó is így.

Elgondolkodtam a „Nem a győzelem, hanem a részvétel a lényeg” mondásán. Megnyugtatni igyekszik, vagy önámításra csábítja azt, ki nem a főnyereményt ( jelen esetben a továbbjutást a megyei elődöntőre) zsebelhette be?

Nem. Sokkal több annál. Mert ugyan ki(k) ellen is száll versenybe bárki? Mindig van egy ügyesebb, jobb, tapasztaltabb, nem csak a zenében, de bármi más területen, bármibe is fogjunk bele. A részvétel a lényeg? Vagy inkább: a lényeg a részvétel?

Inkább ez utóbbi szóbeli sorrend mellett teszem le voksom. Mert mindenképp feltétlen győzelmet arat az, ki dacolva az esetlegesen önnön magában duruzsoló, a fejében zakatoló: „úgysem vagy rá képes” gondolatával, igenis megjelenik egy-egy ilyen megmérettetésen, szembe száll félelmeivel, és képes tenni az álmaiért, így alakítva át ezeket a ma még távolinak tűnő álmait célokká.

20190404 - victory

Lídiám egyben példaértékű is –számomra bizonyosan-, hisz’ általa meglátom, és miatta, neki (is) fogalmazódott meg és erősítem fel önmagamban (is) a következő gondolatot:

„Nyitunk… Haladunk tovább.”