Régi-régi gondolatfoszlányom kering körülöttem… Akkor is, ha azt hiszem, már nem foglalkozom vele, mégis… Addig-addig merül fel a téma újra és újra, míg végül választ kaptam a Kocsmából… A Teremtés Mennyei Kocsmájából.

’A’, ’B’, ’C’ és ’D’. Ezekkel a betűkkel fejezzük ki azt, ha egy folyamat lezárult, azt leellenőriztük, s annak bizonyságául nevüket adjuk. Én jó ideje a ’Z’ jelölést használom „polgári” nevem mellett. Hogy miért? Nem tudtam erre a kérdésre válaszolni eddig. Eddig. Talán most sem tudok. Lássuk…

A ’Z’ a latin ABC utolsó betűje, ha jól tudom… Nem nézek most utána, ez most nem fontos. Nekem. Akinek fontos, majd kijavít. Az utolsó helyre tenném magam? Lehet. Miért jó ez nekem? Két dolog miatt, talán. Mint a moziban: ott van a legsötétebb, s onnan lehet a legjobban látni. S ez utóbbi a legfontosabb számomra.

20160126 - Csendben... Háttérben - Mozi

Talán igazságtalanságnak foghatnánk fel, ha valakit „az utolsó padba” ültetnek, de legalábbis hátrébb, mint ahol eddig „szokott” ülni… Hogy miért kerülhet valaki hátra? Talán nem lenne személye érdeklődésre méltó? Nem bírják már nézni a képét, hallani a hangját? Nem biztos az.

Nézzük a másik oldalt. Mit jelent(het) az, ha hátra kerülsz? Nem kell már, hogy figyeljenek Rád, nincs szükség rá, hogy ellenőrizzenek, hogy „kézen fogva” vezessenek. Mert feladatod elvégzed. Akkor is, ha nem állnak a hátad mögött, s nem lihegnek nyakadba, várva az esetleges hiba elkövetését.

Mert tudják, hogy olykor hibázol még, de biztosak abban is, hogy a felmerülő problémákat megoldod, s végül minőséget teszel le az asztalra. Legyen az akár egy szó kiolvasása, egy matekpélda megoldása, de legyen akármilyen munka, vagy szolgáltatás elvégzése, legyen az bármi, amihez csak hozzáfogsz.

Elnyomnak azzal, ha hátra kerülsz? Vagy megszabadítanak a folyamatos felügyelet fojtogató súlya alól?

Ne én döntsem el helyetted, hogyan érzel.