Az ember időtlen idők óta keresi a választ a kérdésre: Ki vagyok én?

who_am_i_cropped(colinharman.com)Ha emberi szempontból nézzük e kérdést, azt mondanám: 3 gyermek édesapja vagyok.

Ha szakmai szempontból nézzük, mit tanultunk iskolai tanulmányaink során, azt mondhatnám: Szerszámkészítő vagyok, ki tovább képezte magát CNC gépkezelővé, programozóvá.

Ha azt nézzük, mit tanít a vallás, azt mondanám: Isten gyermeke vagyok.

Fejlődéstörténeti szempontból viszont csak egy emlősállat vagyok, ki szereti magát a teremtés koronájaként, emberként nevezni.

Mind én vagyok, s egyik sem én vagyok.

Hogy én mi vagyok?

Az vagyok, amivé gondolataim, tetteim által lettem. Vagyok, figyelek, látok, gondolkodom, összegzek, kérdezek, válaszolok.

910898_who_am_i_Jöttem egy helyről, s tartok egy helyre. Az út, amin járok –meglehet-, olykor a sokaknak nem tetsző irányba kanyarodik… De az én utam, én járom. Urunk kezébe helyezem sorsom (szándékosan nem nevezem most Istennek).

És ha már az útnál tartok… Sok helyen megfordultam, sok közösségben jártam, míg ide értem. Ifjúkorom társaságkereső állapotában voltam tagja diszkós-, és rocker közösségnek is… Valahogy sehová sem passzoltam. De ha valamire jó volt, hát zenei ízlésem elég széleskörűvé válhatott általa.

Búsulhattam volna, hogy nem megy… Nem sikerül beilleszkednem… Feladhattam volna önmagam, s ez majdnem be is következett… Sokszor álltam a szakadék szélén… De ilyenkor mindig megtalált egy könyv, egy dal, egy érzés… S ez segített kimozdulnom azokból az állapotokból.

Mintha egy kéz nyúlt volna le értem, s terelt jóságosan a helyes irányba… Nem megfogott, s áthelyezett, hanem óvott, sugalmazott, inkább támaszként szolgált mögöttem, mintsem falként előttem.

S most… Most. Az engem körülvevő emberek, az engem ért, s körülöttem végbemenő változások mind-mind tükrömként vannak itt velem, mintegy megmutatva „hiányosságaim”, támogatva „bizonyosságaim”, növelve „erőm”.

ConfusedHogy ki vagyok? Kit szeretnél, hogy legyek számodra? Barát? Testvér? Ismerős? Név a listán? Nem dönthetem el helyetted. S kérlek, ha döntöttél se tudasd velem! Így jó.

Így a jó!