Tim Burton neve talán mindenkinek ismerősen cseng, ki egy kicsit is járatos a mozik világában. Egyéni látásmódja, filmjeinek sokszor szürreális képi világa olyan világokba repíti el nézőit, melyekről sokan talán álmodni sem képesek. Gondoljunk csak az általam legismertebb filmjeire, mint pl. a Beetlejuice (1988); Ollókezű Edward (1990); Álmosvölgy legendája (1999); Halott menyasszony (2005); Charlie és a csokigyár (2005).

De nem hagyhatjuk ki a közelmúlt Batman filmfeldolgozásait sem, a Batman (1989) miben Jack Nicholson volt talán az egyik legjobb Joker-megszemélyesítés Heath Ledger-en kívül természetesen; Batman visszatér (1992).

Ma pedig az Alice csodaországban című filmjében visz el bennünket képzeletföldére. De nem ez az a film, amiről most szót ejtenék.

Big Fish (netre)

Gyermekkorom egyik kedves élménye az a nyugdíjas bácsika, ki olykor-olykor megjelent lakóhelyünk környékén. Mindig örömmel fogadtuk, boldogan sereglettünk köré, s ő mesélni kezdett. Nem tudom már felidézni sajnos, miket mondott, hogyan mesélt, csak az élményre emlékszem, ahogy ott ültünk vele, körülötte a padon, s Ő csak mesélt, mesélt…

A filmbéli ifjú Ed Bloom édesapja is mesél. S bár történetei valóban a mesék világába repítenek, mégis valahol mélyen, a „cukormáz” és a fantazmagóriák alatt ott lappang a valóság egy apró részlete, a reális alapok és megtörtént események, mik köré fonódva úgy meséli el életét, hogy magunk sem tudjuk, hol a határ valóság és ábránd közt.

A gyermek Ed Bloom maga is csüng apja szavain, élvezettel hallgatja történeteit a nagy halról, boszorkányról. De lassacskán elkezd felnőni, a realitás talaján lépkedve már nem érti, apja miért járatja le magát a valótlanságok szüntelen ismétlésével. E kételyei aztán odáig vezetnek, hogy az esküvője estéjén össze is veszik e miatt édesapjával. Éveken át aztán nem is keresik egymás társaságát, mígnem hírt nem kap apja betegségéről, s fel nem keresi őt. Ekkor jön csak rá arra, mi is rejtőzik apja különös meséi mögött.

Ki ne álmodott volna a halhatatlanságról? Ki ne gondolt volna bele abba, hogyan éri ezt el, hogyan teszi nevét örök érvényűvé, minden kor számára jelentőségteljessé? Nos, idősebb Edward Bloom rájött, hogyan is érheti ezt el.

Legyen ez mindenkinek saját élmény, ki megnézi e filmet!