avatar-poszter11

Ember és természet kapcsolata, avagy minden mindennel összefügg, „egyek vagyunk”!

Hatalmas hírverés (hype) előzte meg e film bemutatóját. „Eladó az egész világ” fogalmazta meg Gounod nagyon találóan a Faust-ban, így nem is csoda, hogy mindenből a pénzt, jelen esetben a beleölt pénz és fáradtságot is vissza akarják nyerni, amilyen gyorsan csak lehet. Nincs is ezzel semmi baj. Ez ember viszont nagyon hamar bedől az ilyen hírveréseknek, s ez által világhírre emel arra érdemtelen alkotásokat is.

Nos, az Avatar nem ilyen. Az említett hírverés miatt előítéletekkel ültem le megnézni e filmet, de hál’ Istennek, csalódnom kellett.

A film történetét nem írom le, sokan látták, sokan leírták már, így nem lenne más ez az írás sem, csak értelmetlen ismételgetés.

pandora

Ami személy szerint engem megfogott ebben a filmben, az a Na’vi nép és a természet, az élőlények kapcsolatának ábrázolása. Eywa az istenség, a földanya, Gaya, ki nem ítél, nem áll senki mellé, de őriz, elfogad, életet ad, táplál és felnevel.

A Na’vi-k kapcsolata Eywa-val nekem az ember és az őt körülvevő természet egységét jelenti, számomra figyelemfelkeltő, gondolatébresztő és nem utolsó sorban Ébresztő élmény volt.

Mit teszünk mi, emberek? Hogyan vigyázzuk földünk, Gaya, Eywa (mindegy hogyan nevezzük) egészségét? Adományozunk a Greenpeace javára, ezzel nyugtatjuk lelkiismeretünk, miközben szórakozottan lőjük el az utcán a már ízetlen, órák óta rágott rágógumit?

Ki még nem látta, érdemes megnéznie a filmet, tiszta elmével, nyitott szívvel, érző lélekkel.